Tyxo.bg counter

6 млрд. лв. е строителният оборот от обществени поръчки

Jun 29th, 2012

 „През 2008 г. строителният оборот е 16 млрд. лв. За миналата година той е едва 8 млрд. лв., като 6 млрд. лв. са от обществени поръчки”, заяви председателят на КСБ инж. Светослав Глосов по време на четвъртия поред семинар „Проблеми при усвояване на европейските фондове и пътища за тяхното решаване”, който се провежда в Каварна. Семинарът е организиран от Камарата заедно с областните й представителства във Варна, Добрич, Търговище, Силистра и Шумен в партньорство с министерствата на околната среда и водите и регионалното развитие и благоустройството, Националното сдружение на общините в Република България, ДФ „Земеделие” и областните управители от Североизточния район за планиране.

„Срещите между общини – бенефициенти, управляващи органи и строители -изпълнители станаха традиция. Сега е времето да поправим грешките при усвояването на еврофондове от този планов период, за да не ги допускаме през следващия”, добави още инж. Глосов.

„Трябва да говорим за бъдещето през следващата година и половина, за да изработим качествени проекти, които ще изпълняваме след 2014 г. Не трябва да допускаме пропуските, които направихме през 2006-2007 г. и да губим време, за да ги поправяме. През следващия програмен период ще се работи върху интегрираните проекти. Няма да се работи на парче, а заедно и с останалите оперативни програми”, подчерта Деница Николова, гл. директор на Дирекция „Програмиране на регионалното развитие” в МРРБ.

„Всяка една трудност при усвояването на еврофондовете рефлектира върху строителите. Ако на тази среща се реши проблем дори и само на една община, пак ще има полза”, заяви инж. Валентин Вълев, председател на ОП на КСБ-Варна.
„Отдавна се чакаше нещо подобно да се организира. Ако се гледа само от едната страна на барикадата, картината винаги е различна. Тук можем да намерим общите допирни точки между управляващи органи, общини и строители. Не сме подготвени да усвояваме ефективно, а това ще рефлектира върху средствата, които ще получим през следващите програмни периоди”, обясни Янаки Червеняков, началник-сектор „Общини” в ДФ „Земеделие”.
Двудневният семинар продължава с дискусии за проблемите при общинските проекти по Програмата за развитие на селските райони, ОП „Околна среда”, финансовите корекции по еврофондовете и други.

Източник:  Агенция КРОСС

 << Електронен Бюлетин >> новини и известия за ОП по е-мейл!


Share

.

обществени поръчки, нови промени, ЗОП, агенция, обществена поръчка, портал за обществени поръчки, търгове, публичен регистър, закон за обществени поръчки,  агенция обществени поръчки