Tyxo.bg counter

ЧЕЗ отхвърли обвиненията, че нарушава обществените поръчки

Feb 20th, 2013

В Западна България ще бъде назначен служебно ЕРП

“ЧЕЗ Разпределение България” не е нарушавало Закона за обществените поръчки (ЗОП), посочва в изявление до медиите главният оперативен директор на “ЧЕЗ България“ Петър Баран. Той коментира, че в резултат на проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) са били съставени 12 акта за административни нарушения на трима служители на “ЧЕЗ Разпределение България”, и е наложена глоба за 15 хил. лв.
Санкцията е защото дружеството не било провело обществена поръчка за избор на одитираща фирма. Актовете са заради това, че служителите на ЧЕЗ не предоставили навреме данните за обществените поръчки, за неоснователно проведена процедура на договаряне на мерки за подобряване на показателите на електроразпределителната мрежа, без да са били налице предпоставките, предвидени в Закона за обществените поръчки и за непредставяне на информация за изпълнен договор в Агенцията за обществени поръчки.
Становището на инспекторите на Агенцията за държавна и финансова инспекция не констатира нарушение на Закона за обществените поръчки при осъществените доставки и услуги между свързаните дружества “ЧЕЗ Разпределение България” и “ЧЕЗ България”. На пресконференция в МС Борисов заяви, че лицензът на компанията ще бъде отнет днес. Той заяви, че приватизационните договори на ЕРП-атата от 2004 г. ще станат публични, като съобщи, че в тях имало само задължения от страна на държавата, която трябвало да признава всички разходи на ЕРП-атата.
Акците на CEZ на борсата в Прага продължиха да поевтиняват след новината, че прокуратурата в България ще поиска отнемане на лиценза за електроразпределителна дейност.
Борсата в София временно спря търговията с емисиите на ЧЕЗ Разпределение АД и ЧЕЗ Електро България АД. В официалния текст се казва: “На база официални изявления на министър-председателя на Република България и информация от медиите за изявление на Прокуратурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ Разпределение АД (3CZ) и ЧЕЗ Електро България АД (1CZ) и на основание чл. 65 (2) във връзка с чл. 65 (1), т. 1 от Правилника за дейността на БФБ, Част IV – Правила за търговия, БФБ-София спира временно търговията с двете емисии до края на търговската сесия.”
Процедурата в България изисква след отнемането на лиценза да бъде назначен временно служебен електроразпределител.
Източник:  www.segabg.com


<< Електронен Бюлетин >> новини и известия за ОП по е-мейл!


Share

.

обществени поръчки, нови промени, ЗОП, агенция, обществена поръчка, портал за обществени поръчки, търгове, публичен регистър, закон за обществени поръчки,  агенция обществени поръчки