Tyxo.bg counter

Социологическа агенция падна в капана на малките обществени поръчки

Aug 27th, 2012

“Алфа рисърч” обвини министерството на образованието в административен произвол заради нечестното й отстраняване от конкурс

Непрозрачна процедура в Закона за обществените поръчки (ЗОП) създава възможности за провеждане на нагласени публични търгове. Това обяви в открито писмо до медиите и държавни институции социологическата агенция “Алфа рисърч”. Повод за гнева на социолозите стана резултатът от обществена поръчка (ОП) на образователното министерство от май т.г. за извършване на национално представително изследване на тема “Установяване на ефекта от политиките за младежта върху младите хора в страната”. Стойността на поръчката е 13 200 лв. Шефката на “Алфа рисърч” Боряна Димитрова разкри как агенцията й била елиминирана от участие заради промяна на срока в последния момент. От МОМН се оправдаха с техническа грешка.
За въпросната поръчка се заговори в публичното пространство още в началото на юли. Тогава Димитрова обвини публично колежката си от Института за социални изследвания и маркетинг – MБMД, Мира Радева, че е манипулирала социологическо изследване в полза на властта, като за благодарност е получила обществена поръчка от МОМН. Проучването на МБМД от края на юни предизвика скандал, тъй като в него протестиращите срещу поправките в Закона за горите бяха определени като хора с объркани глави.

Като доказателство за обвиненията си от “Алфа рисърч” представят протокола от работата на комисията, която е оценявала получените оферти. От документа става ясно, че органът е приключил работата си на 20 юни, ден преди обявения краен срок за приемане на документи за поръчката. И тъй като до този момент агенцията не била предоставила допълнително изисканата от комисията документация, е отстранена от участие. В откритото си писмо Боряна Димитрова обвинява ведомството на Сергей Игнатов в административен произвол, погазване на процедурите по публичните търгове и неравнопоставено третиране на кандидатите. Социолозите смятат, че начинът, по който е била проведена процедурата, поставя един огромен дял от обществените поръчки извън отчетност и контрол.

Въпросният протокол е бил предоставен на “Алфа рисърч” с голямо закъснение – почти два месеца след обявяване на резултатите от процедурата, и то не доброволно, а по реда на Закона за достъп до публична информация. От МОМН първоначално отказват да го предадат с аргумента, че ЗОП не ги задължава да дават подобна информация.

От МОМН коментираха пред “Сега”, че “Алфа рисърч”, както и другите 6 кандидата са предложили по-висока цена и по-дълъг срок на изпълнение в сравнение с МБМД. Но единствено за агенцията на Боряна Димитрова това не е било отразено в протокола, тъй като комисията е допуснала техническа грешка в писмото, с което е поискала допълнителни пояснения за цената. Това е довело до отстраняването им. Според чиновниците този пропуск не е повлиял на резултата.

—-ПРОЦЕДУРА

Проблемът с “Алфа рисърч” е заложен в самия ЗОП. Събирането на оферти за въпросното изследване е станало посредством т.нар. публична покана, която беше въведена в закона през февруари т.г. с отпадането на Наредбата за възлагане на малките обществени поръчки. Този начин за набиране на кандидати се прилага за услуги до 66 000 лв. Промяната целеше да се улеснят търговете за лекарства, провеждани от болниците.

Оказва се обаче, че няма институция, пред която недоволните участници в подобен тип поръчки да обжалват процедурата. По принцип ЗОП възлага функцията на арбитър на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Оттам обаче обясниха пред “Сега”, че те не отговарят за случаите, при които ведомствата обявяват ОП чрез публична покана. Единственият вариант, който остава на ощетения участник в този случай, е да се обърне към Агенцията за държавна финансова инспекция, която има право да разследва начина на провеждане на процедурата и ако установи нарушения, да наложи санкции на отговорните лица.

Автор: ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Източник: segabg.com << Електронен Бюлетин >> новини и известия за ОП по е-мейл!


Share

.

обществени поръчки, нови промени, ЗОП, агенция, обществена поръчка, портал за обществени поръчки, търгове, публичен регистър, закон за обществени поръчки,  агенция обществени поръчки