Tyxo.bg counter

Протест срещу обществена поръчка за нови фестивали

Feb 29th, 2012

Над 80 културни организации се обявиха против обществена поръчка на Министерството на културата за провеждане на 12 нови фестивала. Според техни представители изискванията, заложени в документацията, граничат с абсурда.

В тях е предвиден бюджет за техническото изпълнение на фестивалите, но не и средства за хонорари и разходи на артистите.

Още един пропуск е, че много от новите фестивали се дублират с вече утвърдени културни прояви. Други пък са доста противоречиви.

„Пак се връщаме 20 години назад, когато едни неща тръгват да се правят с неравен старт – има някакви хора, които тръгват от нулата, от улицата с ентусиазъм, а едни други хора получават куфарчета на готово,” коментира Стефан Китанов, организатор на “София Филм Фест”.

„Вярваме, че тези фестивали ще издържат на конкуренцията, а без конкурентното начало, нищо не може да се случи днес, коментира заместник-министърът на културата Митко Димитров.

От министерството заявиха, че ще преразгледат текста на обществената поръчка. Оттам обясниха още, че пари за артистите, които ще участват в тези фестивали, ще има, тъй като те попадат под Закона за авторското право.

Източник: btvnews.bg<< Електронен Бюлетин >> новини и известия за ОП по е-мейл!


Share
Tags: , ,

.

обществени поръчки, нови промени, ЗОП, агенция, обществена поръчка, портал за обществени поръчки, търгове, публичен регистър, закон за обществени поръчки,  агенция обществени поръчки