Tyxo.bg counter

Община Бургас отнася 760 хил.лв глоби заради съмнителни търгове

Mar 2nd, 2012

Девет акта на обща стойност 760 хил.лв е отнесла община Бургас, заради дискриминационни условия в договори за обществени поръчки. Новината съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев пред mediapool. Той отчете санкциите на общини по различните оперативни програми.

Както се оказа Бургас е абсолютен рекордьор за наложени глоби по „Регионално развитие”.

Най-голямото наказание е от 416 хил.лв, заради завишено изискване от оборот за последните 3 години в размер на трикратната прогнозна стойност на поръчката по договора за ремонт на градското ларго. Общинска администрация неправомерно е разделила на малки поръчки и конкурс за избор на фирма, която да асфалтира улици и булеварди в Бургас.

Потърсен за коментар от mediapool кметът Димитър Николов си обяснява наложените санкции с „липсата на достатъчно подготвен административен капацитет”.

„Не намирам нищо притеснително в наложените корекции на община Бургас. Ще си търсим правата по съдебен път”, заявява градоначалникът.

Община Бургас обаче далеч не е единственият нарушител. Санкции са отнесли десетки общини. Най-много са констатираните нарушения по оперативната програма „Околна среда“ – над 20 млн.лв. По „Регионално развитие“ – те са 11 млн.лв., а по „Развитие на селските райони“ – 5,5 млн.лв.

Сред по-фрапантните случаи са тези за изграждането на пречиствателни станции в Сопот, Троян и Белослав. Трите общини са наказани с 25 % от стойността на договорите, заради завишени изисквания към кандидатите. За Сопот и Белослав това се равнява на 4,5 млн.лв., а за Троян – 1,8 млн.лв.

Съмнителните търгове са причината за 1/4 от санкциите. Според одиторите неведнъж общините поставяли завишени критерии, за да може поръчката да се спечели от желаната от тях фирма.

Практиката е размерът на санкциите да се изважда от сумата, изплащана по спечеления проект.

Финансовите корекции бяха въведени през юли 2010 г. от правителството на ГЕРБ. Причината бе да се изгради механизъм за самоконтрол.

Оказа се обаче, че те може и да потопят по-малките общини. Според кметове, условията по търговете се съгласуват с управляващия орган. Щом той дава съгласието си, то глобата ще трябва да се подели, смятат управници. Падането на санкцията изцяло върху общината я поставя в цайтнот – от една страна тя има възложена вече поръчка на определена стойност, от друга – в бюджета не е заложено подобно перо, с което да се запуши дупката. Така много често общините просто трупат дългове към фирмите.

Източник: e-burgas.com<< Електронен Бюлетин >> новини и известия за ОП по е-мейл!


Share
Tags: , , , , ,

.

обществени поръчки, нови промени, ЗОП, агенция, обществена поръчка, портал за обществени поръчки, търгове, публичен регистър, закон за обществени поръчки,  агенция обществени поръчки