Tyxo.bg counter

Обществени поръчки на ГЕРБ отиват на прокурор

Apr 25th, 2014

imagesОбществени поръчки по Оперативна програма „Околна среда“ от времето на ГЕРБ ще бъдат изпратени на прокуратурата.

Европейската комисия не опъва чадър над никого, независимо от партийната принадлежност, независимо от националността. Това заяви вицепремирът Зинаида Златанова, която отговаря за евросредствата.

Изказването й е по повод проведените обществени поръчки по ОП Околна среда. Припомняме, заради откритите системни грешки и нарушения при проекти, изпълнени в периода 2010 – 2013 г., от ноември 2013 г. е спряно изплащането на европейските средства по програмата. За да не спре изпълнението на проектите и средствата да бъдат усвоени, правителството прави плащания със средства от държавния бюджет.

Сметката идва и сега правителството на Пламен Орешарски трябва да я плати. Само че ще я платим всички българи, а не правителството,

коментира Златанова. Тя добави, години наред в екоминистерството проблемите са били замитани.

Това, с което се борим от първия ден на мандата си е въпросът: Убедени ли сме всички, в това число и опозицията, в честността, прозрачността и коректността на нашите обществени поръчки?, коментира тя и добави, че заради финансови корекции кметовете се чувстват изоставени, а отговорността е на предишното правителство.

Златанова припомни и че през 2011 г. Законът за Обществените поръчки е изменен така, че цялата отговорност за предварителния контрол е прехвърлена на Агенцията по обществените поръчки. Одитът показал, че такъв контрол на бенефициентите почти не е правен.

Към критиките за управлението на програмата се присъедини и министър Искра Михайлова. По думите й, на лице е изключително забавяне в изпълнението на програмата, тя е спряна през втората половина на 2009 г., отменени са редица проекти.

Програмата се развива неравномерно през годините, заяви Михайлова и добави, че са проверени 239 договора за обща стойност 556 милиона лева. Оказало се, че основният проблем при управлението на програмата е неритмичното и некачествено управление на програмата. Кратка справка показва, че през 2010 г. са сключени договори за 5, 1 млн.лв.; 2011 г. – за 17 млн.лв., 2012 г.– за 81 млн.лв., а само за първите 5 месеца на 2013 г. – за цели 452 млн.лв.

По думите на Михайлова, ако е имало разумно управление на тези средства, сега е нямало да има такива финансови корекции. Тя отговори и на упреците, че се правят корекции само в общини на ГЕРБ. Това обаче е съвсем логично, тъй като

по-голямата част от договорите са сключвани именно с общини на бившите управници.

Стана ясно, че управляващият орган ще изпрати регистрираните нередности до службата на ОЛАФ в България. Искра Михайлова увери, че част от тях ще бъдат изпратени и на прокуратурата.

Източник – Bnews.bg<< Електронен Бюлетин >> новини и известия за ОП по е-мейл!


Share

.

обществени поръчки, нови промени, ЗОП, агенция, обществена поръчка, портал за обществени поръчки, търгове, публичен регистър, закон за обществени поръчки,  агенция обществени поръчки