Tyxo.bg counter

Обжалванията на обществените поръчки могат да бъдат ограничени

Sep 20th, 2012

90% от търговете с европейски средства се обжалват безпринципно, оплака се регионалният министър Лиляна Павлова

Големите строителни фирми и държавата се обединиха около тезата, че трябва да се намерят механизми, за да се ограничат обжалванията на обществените поръчки. “90% от търговете с европейски средства се обжалват безпринципно, само за спорта”, заяви регионалният министър Лиляна Павлова на годишната конференция на Камарата на строителите в България (КСБ). Според нея именно забавянето на тръжните процедури от общините е основната причина за риска страната ни да загуби 1 млрд. лв. за регионално развитие. ВиК проекти за близо 900 млн. лв. по ОП “Околна среда” са пред провал заради забатачени проекти.

Идеята на министър Павлова срещна одобрението на големите фирми в строителния бранш. Според КСБ проблемът с обжалването би се решил с типови документи по поръчките. По-бързо действие на институциите, които разглеждат обжалванията, и саморегулация на строителния бизнес са рецептите за решаване на проблема според министъра по еврофондовете Томислав Дончев. “В държавите, в които има силни браншови огранизации, злоупотреби с обжалванията не се допускат, защото фирмите се изключват от организацията. Ако фирма си позволи да жали и да изнудва колегите си, веднага бива изключена от камарата. В масовия случай това не й позволява да печели големи поръчки”, обясни той. От камарата строителите обаче са скептични към ефекта на тази мярка, защото според тях общините и сега сключват договори със строители, които не са в регистъра, макар по закон да нямат това право. 500 фирми са отпаднали от централния професионален регистър на строителя за полугодието. Това не означава, че те са фалирали, тъй като има фирми, прекратили регистрацията си доброволно.

Дончев заяви, че на европейско ниво се върви към либерализация на пазара и при избора на изпълнител изискването за предишен опит по подобни търгове вече няма да има голяма тежест. Заради изискването кандидатът да има няколко подобни проекта в последните години големите инфраструктурни проекти се печелят от едни и същи големи играчи. Най-ниската цена също няма да е основният критерий, а ще се търси икономически най-изгодната оферта. Бизнесът поиска и срокът за изпълнение на проекта да не играе роля.

БРАНШЪТ

90% от поръчките в строителството са благодарение на държавата и еврофондовете, заяви шефът на КСБ Светослав Глосов. Цялата строителна продукция за първите шест месеца се изчислява на 6.3 млрд. лв. Спадът за периода е 7.8% на годишна база, а негативната тенденция ще се запази до края на годината, прогнозира той. 80% от 186 млн. лв. дългове на общините са към строителни фирми. Затова пък държавата се е разплатила напълно.

Автор: ДЕСИСЛАВА КОЛЕВА
Източник:  http://www.segabg.com<< Електронен Бюлетин >> новини и известия за ОП по е-мейл!


Share

.

обществени поръчки, нови промени, ЗОП, агенция, обществена поръчка, портал за обществени поръчки, търгове, публичен регистър, закон за обществени поръчки,  агенция обществени поръчки