Tyxo.bg counter

Законопроект задължава частните болници да правят обществени поръчки

Apr 20th, 2015

photo_verybig_920690Министерски съвет публикува законопроект, според който частните болници отново ще трябва да правят обществени поръчки. Това стана ясно от думите на директора на МБАЛ „Св. Богородица” д-р Николай Болтаджиев. Той съобщи, че на 8 април вечерта на интернет портала на правителството за обществени консултации е обнародван проект за нов Закон за обществените поръчки. В него се изброява кой трябва да прави обществени поръчки.

„Проблемът беше, че преди две години масово съставиха актове на частните болници, че не правят обществени поръчки. И ние оспорихме това. От една страна отправихме питане до Европейския съд в Люксембург, а от друга – няколко болници подадохме възражения пред Европейската комисия за несъответствие на българското законодателство спрямо европейското. Сега по много особен начин премахват термина „публично-правна организация”. В новия закон не съществува това, т.е. бягат от европейските директиви. В член 5, ал. 2.17 пише „лечебните заведения”, без да се казва, че те са публичноправни организации. Това означава, че отново искат да накарат частните болници да правят обществени поръчки”, каза д-р Болтаджиев. Той обясни, че в европейските директиви се определя кои са т.нар. публично-правни субекти, които трябва да правят обществени поръчки. По думите му, частните болници не отговарят на описаните там условия да бъдат публично-правни организации.

Според д-р Болтаджиев е глупаво частните болници да правят обществени поръчки, защото няма как да ощетят НЗОК или държавата. „Ако една частна болница купува по-скъпи лекарства или консумативи, това е за сметка на собствениците, а не за сметка на пациенти или някой друг”, отбеляза той.

Източник: www.zdrave.net<< Електронен Бюлетин >> новини и известия за ОП по е-мейл!


Share
Tags: ,

.

обществени поръчки, нови промени, ЗОП, агенция, обществена поръчка, портал за обществени поръчки, търгове, публичен регистър, закон за обществени поръчки,  агенция обществени поръчки