Tyxo.bg counter

Държавна инспекция откри нарушения за милиони при обществени поръчки

Jul 24th, 2012

Доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за второто тримесечие на тази година е установил, че институции и държавни предприятия или въобще не обявяват конкурси за обществени поръчки, или масово допускат нарушения.

Извършени са общо 109 проверки, съобщи БНТ.

Финансова инспекция на Министерския съвет е установила нарушения при три от сключените договори за над 11,6 милиона. С най-много нарушения след това е регионалното министерство – при договори за 11,3 млн. лв.
В МЗХ пък нередностите са при поръчки за над 600 000 лв.

АДФИ откри нарушения на НЕК при възлагането на обществена поръчка за АЕЦ “Белене”. Ръководството на НЕК не е провело обществена поръчка по Закона за обществените поръчки за демонтиране на съществуващи сгради, конструкции и /или части от тях на строителната площадка на АЕЦ “Белене”, въпреки че стойността на извършените разходи от 101 575 722 евро без ДДС (198 664 844 лева без ДДС) попада в стойностния праг за строителство по закона.
Това е най-голямата по стойност непроведена процедура за обществена поръчка, която органите на АДФИ са установили досега, предаде БТА.

Големи нарушения при провеждането на публичните поръчки има и при държавното предприятие “Мини Марица Изток”. Проверката установила, че за 11 договора на стойност 1,1 млн. лева изобщо не са провени конкурси, а директно е избран изпълнителите. Това са почти една трета от проверените обществени поръчки във фирмата. Инспекцията обхваща периода 2009-2011 г.
Нередностите са при поръчките за въоръжена охрана, доставки на автомобили, техническо оборудване, консумативи, както и на храни.

При храните търг за обществена поръчка е имало, но е бил опорочен. Договорът е бил за 40 млн. лв.
“В този конкретен случай става въпрос за доставка на храни за работниците и служителите от “Мини Марица Изток” и за ваучери за съответните магазини за хранителни стоки. Там възложителят е заложил такива изисквания към потенциалните изпълнители на обществена поръчка, някои от които всъщност ограничават участието на определени кандидати и дават необосновано предимство на други”, коментира пред телевизията Теменужка Петкова – изпълнителен директор на АДФИ.

Финансовите инспектори са установили още, че общините масово не провеждат търгове за доставки на лекарствата на военноинвалидите. Варна, Кюстендил и Търговище са сред градовете, където няма конкурси за медикамените. “Установихме, че не се провеждат обществени поръчки за избор на аптека – наред с това при разходването на средствата установихме, че има случаи, в които са издавани фиктивни рецепти на починали лица, съответно издавани са рецепти от починали лекари на починали лица”, уточни Теменужка Петкова.

Санкциите, които законът предвижда за подобни нарушения, са между 3 и 10 000 лева за физическото лице, което е прекият възложител на поръчката, и между 15 и 50 000 лева – за отговорното юридическо лице.

Почти навсякъде, където “пипа” държавната финансова инспекция, се откриват нарушения, каза финансовият министър Симеон Дянков. Той е разпоредил миналата седмица АДФИ да одитира всички спортни федерации до края на годината. По думите на Дянков досега са проверени три и в трите са открити големи нарушения.

Източник: http://dnes.dir.bg


<< Електронен Бюлетин >> новини и известия за ОП по е-мейл!


Share

.

обществени поръчки, нови промени, ЗОП, агенция, обществена поръчка, портал за обществени поръчки, търгове, публичен регистър, закон за обществени поръчки,  агенция обществени поръчки