Tyxo.bg counter

БОРКОР иска обществените поръчки да се провеждат централно

Feb 18th, 2013

Централни служби за обществени поръчки да организират търговете на  министерства, агенции, служби, комисии, областни управи и общини в цялата страна. Това предложение е залегнало в доклада на  Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР).  Докладът и анализът на БОРКОР  е представен на Консултативен съвет под ръководството на вицепремиера Цветан Цветанов, а стенограмите от разговорите са публикувани на сайта на институцията.  Според Цветанов в начина на провеждане на обществените поръчки у нас има корупционни практики – мнение, което защитава и немският консултант Ролф Шлотерер, създадетел на БОРКОР . Цветанов напомня, че годишно се отделят по 3, 4 милиарда лева за обществени поръчки и че има доказателства за корупция при провеждането на част от тях. „Съществуват многобройни доказателства в тази връзка установени през последните години при извършените финансовите „ инспекции и одити, както и при проверки на прокуратурата. Тук искам да каже, че няма изключения било изпълнителна или местна власт, просто всички институции, които провеждат обществени поръчки винаги има определен риск в тази посока“, твърди  вицепремиерът.
АОП ще бъде шапка

Идеята на БОРКОР в доклада  “Модел на решение в областта на обществените поръчки”е  службите да бъдат под шапката на   Агенцията за обществени поръчки. Колко са на брой ще решава работната група, която трябва да изработи предложенията си до 28 февруари. От центъра са изчислили, че мерките ще спестят 1 млрд. лв. годишно при близо 3.4 млрд. лв., които държавата дава сега за поръчки. “Създаването на централни служби следва тенденция, която се наблюдава в цяла Европа. През 2011 г. вече 5.73% от поръчките са проведени от такива служби. При анализите се установява, че значителна част от слабите места са свързани с недостиг на компетентност”, смята и. д. началник на БОРКОР Елеонора Николова. В стенограмата е отбелязано, че тя дава за пример скандала с фонд “Научни изследвания”, който коства поста на просветния министър Сергей Игнатов. В голямата си част комисиите във фонда, оценяващи проектите, са били съставени от хора без какъвто и да е административен капацитет и знания.

Според Ролф Шлотерер, шестте служби ще разполагат с добре обучени експерти. Те ще могат да подпомагат администрацията при пазарни проучвания, възлагане и изготвяне на тръжна документация. Всяка една от тях ще проверява документите на кандидатите и ще може да сезира прокуратурата. Засега не е ясно дали новите централни звена ще заменят напълно дирекциите и отделите в администрацията, които организират търгове, или става дума за ново увеличение на чиновниците.

Както вече komentator информира БОРКОР предлага и създаване на платформа за електронни обществени поръчки.  От центъра дават пример с Корея, която е преминала към такива търгове и това й спестява над 4.5 млрд. долара годишно. В Бразилия 80% от поръчките се провеждат по електронен път. В ЕС техният дял е между 5 и 10%. Цифровизирането на обществените поръчки ще позволи и въвеждането на т. нар. предварителна квалификация за фирмите, смятат от БОРКОР. Това представлява обслужване на “едно гише” за компаниите, които участват в търгове. Техните данни ще се пазят в системата и ще се спестят на фирмите стотици хиляди левове за подготовка на едни и същи документи за различни поръчки. Според Николова така ще се избегне и възможността да се отстраняват фирми заради дискриминационни изисквания. До 28 март трябва да бъде изготвен и план за прилагане на мерките , както бе планирано още при представяне на звеното пред обществеността.

 Източник: komentator.bg


<< Електронен Бюлетин >> новини и известия за ОП по е-мейл!


Share
Tags:

.

обществени поръчки, нови промени, ЗОП, агенция, обществена поръчка, портал за обществени поръчки, търгове, публичен регистър, закон за обществени поръчки,  агенция обществени поръчки