Tyxo.bg counter

Агенцията за финансова инспекция откри нарушение в обществената поръчка за АЕЦ „Белене”

Apr 24th, 2012

Констатацията на Агенцията за държавна финансова инспекция относно законосъобразността на обществената поръчка за АЕЦ „Белене” е, че има закононарушение и целият доклад е изпратен на прокуратурата. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след извънредното заседание на парламента по искания вот на недоверие към кабинета по темата за АЕЦ „Белене”, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

„Само една от констатациите ще ви представя – допълнение три е за дейности извън обхвата на офертата на “Атомстройекспорт”. Стойността на допълнение три от 10.06.2008 г. надвишава близо 2000 пъти прага, над който трябва да се провежда процедура по действащия към онзи момент Закон за обществените поръчки. Такава процедура не е проведена, допълнението е сключено без да се прилага Закона за обществените поръчки. В обобщението по доклада се казва, че процедурата по ЗОП не е завършена, защото договарянето не е приключило с постигане на окончателни договорености по всички въпроси. И въпреки това е взето решение за избор на изпълнител”, обясни премиерът и допълни, че се надява прокурорите да вземат отношение.

„Можем да цитираме и г-н Кириенко, който казва: Как ще договорим крайна цена, не беше окончателно решено. Имахме много преговори по този въпрос и днес смятам, че беше грешка, в това число и наша, че това остана неуточнено. В резултат на това се оказахме в задънена улица, защото е ясно, че цената не е 4 милиарда и няма утвърдени и от двете страни правила, по които да се определи новата цена”, каза Борисов.
Той посочи, че неслучайно към днешна дата няма нито проектна компания, нито сключени договори, независимо че са направени куп други разходи.

Източник: Информационна агенция “Фокус”<< Електронен Бюлетин >> новини и известия за ОП по е-мейл!


Share

.

обществени поръчки, нови промени, ЗОП, агенция, обществена поръчка, портал за обществени поръчки, търгове, публичен регистър, закон за обществени поръчки,  агенция обществени поръчки